Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

کیفیت باکتریولوژیک سالادهای آماده مصرف در رستورانهای شهر بندرعباس

(2016) کیفیت باکتریولوژیک سالادهای آماده مصرف در رستورانهای شهر بندرعباس. Journal of Preventive Medicine.

[img]
Preview
Text
hums-jpm-v3n3p38-en.pdf

Download (273kB) | Preview

Official URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-184-en.html

Persian Abstract

مقدمه: میوه ها و سبزیجات خام دارای پتانسیل بیماریزایی برای سیستم گوارش هستند و لذا در خصوص استفاده از این نوع غذاها وجود دارد. همه گیری های گسترده بیماریهای مرتبط با مصرف سبزیجات و میوه جات تازه که در نقاط مختلف دنیا هزاران نفر را درگیر کرده است، پتانسیل خطرزایی این مواد غذایی را پر رنگ تر کرده است. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت میکروبی سالادهای سبزیجات آماده مصرف در رستورانهای شهر بندرعباس اجرا شد. روش‌کار: تعداد 90 واحد رستوران فعال در شهر بندرعباس وجود دارد. در این مطالعه 30 درصد این اماکن به صورت خوشه ای تصادفی نمونه برداری شدند. نمونه های سالاد مورد برداشت شده برای سنجش کلی باکتریها، استا فیلوکوکوس اورئوس، کل کلیفرم و اشریشیا کلی  آزمایش شدند. تحلیل آماری با نرم افزار SPSS نسخه 16 و تستهای ANOVA  ،Fisher's exact و Paired T-test انجام شد و (p-value<0.05) به عنوان حد اختلاف معنی دار در نظر گرفته شد. نتایج: 60 درصدکل نمونه ها  به اشریشیاکلای آلودگی داشتند. بیشترین آلودگی به اشریشیاکلای در سالاد فصل 3/83 درصد بود و در سالاد خیار و هویج آلودگی مشاهده نشد. 10 درصد کل نمونه ها  آلودگی مربوط به شمارش کلی میکروبها مشاهده شد و از این میان سالاد فصل آلوده ترین بود. بیشترین میزان آلودگی به استافیلوکوکوس در سالاد ماکارونی 40 درصد و بیشترین میزان آلودگی به آنتروکوکوس در سالادهای کاهو 8/43 درصد و سالاد فصل 9/38 وجود داشت. نتیجه‌گیری: رعایت نکات بهداشتی در مراحل مختلف آماده سازسی، تهیه و نگهداری این مواد غذایی و همچنین رعایت اصول بهداشت محیطی (بهداشت فردی، ساختمان و ابزار کار) کاملاً ضروری می باشد. کلیدواژه‌ها: سالاد، آلودگی میکروبی، رستوران

Title

Bacteriological quality of ready to use salads at restaurants in Bandar Abbas Abstract

Abstract

Introduction: Raw vegetables and fruits can play as an infection risk factor for gastrointestinal system and it created a health concern for using these foods. Widespread outbreaks of illness associated with the consumption of foods that have affected thousands of people around the world, highlight the potential hazards of this food has. This study aimed to evaluate the microbial quality of ready to eat vegetable salads in restaurants in Bandar Abbas. Methods: There are 90 restaurants in the Bandar Abbas and 30 of them were selected in a randomized cluster model. Salad samples were tested for total bacteria count, staphylococcus aureus, total coliform and E. coli. Statitistical analysis was performed using SPSS 16 and ANOVA, Fisher's exact test, and Paired T-test were used. Results: According to the results, 60 of the samples were contaminated to E.coli. Most infections were observed in Season salad (83.3) while cucumber and carrot salad had no contamination. Among all samples, contamination rate for the total count microbes was 10 and Season salad was the most contaminated. Most contamination rate to S. aureus was related to pasta salad (40) and the highest rate of infection to Enterococcus Sp was observed in lettuce and Season salads (43.8 and 38.9 respectively). Conclusion: Hygiene compliance in various stages of food preparation and storing and respecting the environmental sanitation is necessary to promote the bacteriological quality of ready to use salads at restaurants. Mojahedi A, Basseri H, Raeisi A, Pakari A. Bioecological characteristics of malaria vectors in different geographical areas of Bandar Abbas County, 2014. Journal of Preventive Medicine 2016; 3(1): 18-25. Key words: Salad- Microbial contamination- Restaurant – vegetables

Item Type: Article
Keywords: Salad- Microbial contamination- Restaurant – vegetables.
Persian Keywords: سالاد, آلودگی میکروبی, رستوران
Subjects: health and safety professionals
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Preventive Medicine
Depositing User: مجله طب پیشگیری
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/811

Actions (login required)

View Item View Item