Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

ارتباط خودکارآمدی، منافع، موانع و فرآیندهای تغییرنسبت به مصرف صبحانه با مراحل تغییر در دانش آموزان

(2016) ارتباط خودکارآمدی، منافع، موانع و فرآیندهای تغییرنسبت به مصرف صبحانه با مراحل تغییر در دانش آموزان. Journal of Preventive Medicine.

[img]
Preview
Text
hums-jpm-v3n1p51-en.pdf

Download (173kB) | Preview

Official URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-149-en.html

Persian Abstract

چکیده مقدمه : صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی روزانه شناخته شده است و مصرف منظم آن بر سلامت جسمانی، روانی و اجتماعی افراد موثر است. هدف این مطالعه تعیین ارتباط خودکارآمدی، منافع، موانع و فرآیندهای تغییرنسبت به مصرف صبحانه با بکارگیری الگوی مراحل تغییر در  دانش آموزان جیرفت بود. روش کار : در این مطالعه مقطعی تعداد 290نفر از دانش آموزان مقطع دوره  اول متوسطه شهر جیرفت از طریق نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. داده های مربوط به مراحل تغییر مصرف صبحانه، خودکارآمدی، منافع و موانع درک شده و فرآیندهای تغییر از طریق پرسشنامه جمع آوری شد.وبا استفاده از نرم افزار آماری spss16. و آزمون های آماری توصیفی (میانگین، انحراف معیار و فراوانی )و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج: از نظر مراحل تغییر رفتار مصرف منظم صبحانه 3/9  درصد در مرحله پیش تفکر،  7/21درصد در مرحله تفکر،   4/53  درصد در مرحله آمادگی  2/7  درصد در مرحله عمل و 3/8  درصد در مرحله حفظ و نگهداری قرار داشتند و بین خودکار آمدی، منافع و موانع و فرآیند های تغییر با مراحل تغییر ارتباط معنی دار وجود داشت(001>p). نتیجه گیری : به منظور تغییر رفتار مصرف صبحانه در دانش آموزان و رسیدن به مرحله عمل و نگهداری پیشنهاد می شود در مورد افزایش خودکار آمدی در دانش آموزان و منافع حاصل از مصرف صبحانه  و از بین بردن موانع آن  برنامه های آموزشی مناسب طراحی و اجرا گردد.

Title

Relationship of self-efficacy, benefits, barriers, and Processes of Change with stages of change for Breakfact counsumption in student of Jiroft City

Abstract

Abstract Introduction: Breakfast has been known as the most important daily meal and its Regular consumption affects physical, mental and social health .The aim of this study was to determinate the relationship between self-efficacy, benefits, barriers and Processes of Change with stages of change for breakfast consumption in students of Jiroft city. Methods: In this cross-sectional study, 290 secondary school students of Jiroft city were selected through clustered sampling. Data for determination of self-efficacy, benefits, barriers, and processes of Change regarding the breakfast consumption were collected by questionnaires. Data were analyzed using SPSS ver. 16. Descriptive statistics (Average, standard deviation and frequency) and variance analysis were used. Results: According to the results, 9.3 of students were in the pre-contemplation stage,21.7 in the contemplation stage, 53.4 in preparation stage, 7.2 in action stage and 8.3 in the maintenance stage. There was a significant association between self-efficacy, benefits, barriers, and processes of Change and regular breakfast consumption (p<0.001). Conclusion: In order to change the breakfast consumption behavior in students and achieve the stages of action and maintenance; designing and implementation of appropriate training programs for increasing self-efficacy in students,increasing the knowledge about the benefits of breakfast, and eliminating the barriers is recommended.

Item Type: Article
Keywords: Breakfast, Self-efficacy, Perceived Benefits and Barriers, Processes of change
Persian Keywords: صبحانه, خود کارآمدی, منافع و موانع درک شده, فرآیند تغییر
Subjects: health Education
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Preventive Medicine
Depositing User: مجله طب پیشگیری
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/794

Actions (login required)

View Item View Item