Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسی آلودگی میکروبی دستگاه‌های برش کالباس در فروشگاه‌های مواد غذایی شهر بندرعباس

(2015) بررسی آلودگی میکروبی دستگاه‌های برش کالباس در فروشگاه‌های مواد غذایی شهر بندرعباس. Journal of Preventive Medicine.

[img]
Preview
Text
hums-jpm-v1n2p54-en.pdf

Download (309kB) | Preview

Official URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-58-en.html

Persian Abstract

مقدمه: این مطالعه مقطعی با هدف بررسی کیفیت میکروبی تیغه دستگاه‌های برش دهنده کالباس در فروشگاه‌های عرضه مواد غذایی شهر بندرعباس انجام شد. روش ها: در این مطالعه، 60 عدد از تیغه‌های دستگاه‌های برش دهنده کالباس مربوط به فروشگاه‌های عرضه مواد غذایی شهر بندرعباس نمونه برداری شد و آزمایش‌های تشخیصی کلیفرم، اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اورئوس و کپک و مخمر بر روی نمونه ها انجام شد. در نهایت نمونه با استفاده از نرم افزار SPSS و شاخص های توصیفی تحلیل گردید. نتایج: 6/51 درصد از دستگاه‌های برش کالباس پس از استفاده در پایان روز کاری تمیز می‌شد. در هیچ یک از موارد ضدعفونی دستگاه‌ها انجام نمی‌شد. در هیچ کدام از نمونه‌های آزمایش شده،‌ استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده نگردید. تنها 33/3 از نمونه عاری از کل کلیفرم بودند و این شاخص برای اشریشیا کلی و کپک به ترتیب 67/11 و 10 درصد بود. نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که آلودگی برخی از دستگاه‌های برش‌ دهنده کالباس به دلایلی مانند روش شستشوی نامناسب و دستکاری های غیر بهداشتی بیش از حد استاندارد است. بر اساس داده‌های بدست آمده تلاش بیشتری در راستای بکارگیری اصول بهداشت فردی و بهداشت محیط در مراکز عرضه مواد غذایی مورد نیاز می‌باشد.

Title

Evaluation of Microbial Quality of Sausage Slicers at Food Stores in Bandar Abbas, Iran

Abstract

Introduction: The purpose of this cross-sectional study was to evaluate the microbial quality of sausage slicers in Bandar Abbas food stores. Methods: A total of 60 slicer samples from Bandar Abbas food stores were collected and microbial condition of the samples was examined for total Coliforms, Echricia Coli, Staphylucocus Aurreus and molds and yeasts. Then data were analyzed with SPSS software using descriptive statistical indices. Results: 51.6 percent of sausage slicers were cleaned, while none of apartus were disinfected in end of work. The total bacterial, total coliforms and Staphylococcus aureus counts exceeded the satisfactory limit in less then percents of the samples. Microbial analysis showed an absence of Staphylococcus aureus. Percentage of non contaminated samples for total Coliforms, Echricia Coli, and molds were 3.33, 11.67, and 10 percent. Conclusion: Our finding shows that bacterial contamination of some slicers is higher than the standards level. The results suggest that more effort is needed in the application of personal and environmental hygiene principles in food supplies.

Item Type: Article
Keywords: Sausage slicers, Microbial quality, mold, Total coliforms, Echricia Coli, Bandar Abbas
Persian Keywords: دستگاه برش دهنده کا لباس, آلودگی میکروبی, کپک و مخمر, اشریشیا کلی, استافیلوکوکوس آرئوس
Subjects: environmental health
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Preventive Medicine
Depositing User: مجله طب پیشگیری
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/754

Actions (login required)

View Item View Item