Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسی علل قطع زود هنگام شیردهی انحصاری مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر بندرعباس

(2014) بررسی علل قطع زود هنگام شیردهی انحصاری مادران مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی در شهر بندرعباس. Journal of Preventive Medicine.

[img]
Preview
Text
hums-jpm-v1n1p16-en.pdf

Download (135kB) | Preview

Official URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-37-en.html

Persian Abstract

مقدمه : شیر مادر کامل‌ترین و بهترین منبع غذایی است و نقش مهمی در تامین سلامت و نیازهای تغذیه‌ای، عاطفی، روانی و کاهش مرگ و میر شیر خواران دارد. سازمان جهانی بهداشت تغذیه انحصاری با شیر مادر را تا پایان شش ماهگی توصیه نموده است. امروزه در بسیاری از نقاط دنیا مدت تغذیه با شیر مادر به دلایل مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کاهش یافته است. شناخت عوامل موثر بر زمان شروع و طول دوره شیردهی نقش بسزایی در ارتقاء سیاست تغذیه انحصاری با شیر مادر دارد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر قطع زود هنگام شیردهی مادران در شهر بندرعباس انجام شد. روش‌کار: در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 100 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی بندرعباس که دارای کودک زیر یک سال بوده و شیردهی را قطع نموده بودند مورد بررسی قرار گرفتند. روش نمونه‌گیری تصادفی خوشه‌ای بود. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه و به روش مصاحبه حضوری جمع آوری و با استفاده از آزمون‌های آماری t و مجذور کای، تجزیه و تحلیل شدند. نتایج : شروع تغذیه انحصاری با شیر مادر در 78 درصد مادران در بدو تولد بود. 53 درصد مادران تا 6 ماهگی و 27 درصد آن‌ها تا یک سالگی شیردهی انحصاری داشتند. مهمترین علت قطع شیر دهی، کمبود شیر مادر(38 درصد) بود و اکثر مادران گریه و بی قراری کودک را دلیل ناکافی بودن شیر می‌دانستند. مهمترین عوامل موثر بر تغذیه انحصاری با شیر مادر، آگاهی مادران از کیفیت شیر مادر(56درصد)، جنبه های عاطفی(25درصد)، در دسترس بودن(11درصد)، وضعیت اقتصادی(6درصد ) و جنبه‌های مذهبی (3درصد) بود. نوع زایمان در 55 درصد مادران به روش سزارین و 5/14درصد زنانی که سزارین شده بودند، نوع زایمان را عامل قطع شیردهی می‌دانستند. بین زمان اولین تغذیه کودک، وضعیت اشتغال مادر، مراقبت‌های دوران بارداری، بیمای کودک و مادر در دوران شیردهی ارتباط معنی داری وجود داشت(05/0> p). مهمترین منبع کسب آگاهی مادران در خصوص مدت شیردهی توصیه اطرافیان (47درصد) بود و کارکنان مراکز بهداشتی درمانی در این رابطه نقش ضعیفی را ایفاد نموده بودند (12درصد). نتیجه‌گیری: با توجه به یافته‌های این پژوهش، عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و باورهای غلط در قطع زود هنگام شیردهی مادران موثرند که بایستی مورد توجه قرار گیرند. افزایش آگاهی مادران در خصوص فواید شیر مادر، آموزش روش‌های صحیح شیر دهی در حین بارداری و پس از زایمان می‌تواند نقش بسزایی در افزایش تداوم شیردهی مادران داشته باشد.

Title

Reasons for termination of breastfeeding among women referred to Bandar- Abbas health centers

Abstract

Introduction: Exclusive breast feeding is particularly important because it awards health and a lot of nutritional, emotional and psychological benefit to child. The most important reasons for decreasing duration of breastfeeding are social and cultural factors such as education, income and religion. It is therefore important to explore the factors influencing the decision, initiation, and duration of breast feeding, in order to implement effective breastfeeding promotion policies. The present study was conducted to study the barriers to the persistence of breastfeeding for at least 1 year in the Bandar-Abbas city. Method: This study is a descriptive and analytic study. Cluster random sampling technique was used to select 100 mothers who had children less than one year and referred to the medical and health centers. Data were collected using a questionnaire and analyzed by t-test and chi-square. Results: Breastfeeding was initiated by 78 of mothers, with 53 and 27 continuing for 6 months and 1 year of age, respectively. The most important cause for terminating breastfeeding was shortage of mother&rsaquos breast milk (38). The most common reasons for breastfeeding the babies included: benefits for the infant’s health (56), emotional bonding with the infant (25), availability (11), economical reasons (6), and religious reasons (3). The method of childbirth in 55 of cases was Caesarian Section and 14.5 percent of them believed that this delivery method was effective in stopping the breastfeeding. There was a significant relationship between time of the first breastfeeding after the childbirth, mother’s occupation, prenatal cares, and mother or child’s illness. The main sources of mother’s knowledge on duration of breastfeeding were relatives (47), while health center personnel played a minimal role (9) in this regard. Conclusion: According to findings of this research, social, economical and cultural factors and wrong beliefs for early breastfeeding termination are the main causes of early breast feeding termination. Promotion of mother’s knowledge during pregnancy and after childbirth is the most important factor which can increase the breastfeeding duration.

Item Type: Article
Keywords: Exclusive breastfeeding, Lactation, Infant
Persian Keywords: تغذیه انحصاری با شیر مادر, شیر دهی , شیرخوار
Subjects: health care management
public health
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Preventive Medicine
Depositing User: مجله طب پیشگیری
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/741

Actions (login required)

View Item View Item