Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسی وضعیت بهداشت نانوایی‌ها و میزان مصرف جوش شیرین در نان‌های مصرفی شهر بندرعباس

(2014) بررسی وضعیت بهداشت نانوایی‌ها و میزان مصرف جوش شیرین در نان‌های مصرفی شهر بندرعباس. Journal of Preventive Medicine.

[img]
Preview
Text
hums-jpm-v1n1p10-en.pdf

Download (107kB) | Preview

Official URL: http://jpm.hums.ac.ir/article-1-36-en.html

Persian Abstract

مقدمه: نان غذای اصلی اکثر مردم دنیا به خصوص کشورهای خاورمیانه از جمله ایران را تشکیل می دهد. این ماده غذائی به عنوان تامین کننده بخشی از کالری، پروتئین، ویتامین ها و مواد مورد نیاز بدن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لذا بررسی مشکلات بهداشتی در رابطه بانان و وضعیت نانوایی ها کاری مهم و مفیداست. هدف از این مطالعه تعیین میزان استفاده از جوش شیرین و همچنین وضعیت بهداست نانوایی های شهر بندرعباس از نظربهداشت فردی، ساختمان و لوازم کار می باشد. روش کار: این تحقیق یک مطالعه توصیفی است که بر روی کلیه نانوایی های شهر بندر عباس به روش سرشماری انجام گرفته است. برای تعیین وضعیت بهداشت نانوایی ها از چک لیست استاندارد وزارت بهداشت استفاده گردید. جهت تعیین میزان مصرف جوش شیرین با مراجعه به نانوایی های سطح شهر تعداد سه قرص نان پخت اول خریداری و به عنوان نمونه به آزمایشگاه دانشکده بهداشت بندرعباس ارسال گردید. در آزمایشگاه بر اساس روش استاندارد شماره 37 میزان جوش شیرین تعیین اندازه گردید. از نرم افزار SPSS نسخه 19برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج: این مطالعه نشان می دهد حدود 2/14 درصد از نانوایی های شهر بندرعباس از جوش شیرین در نان تولیدی خود استفاده می نمایند و این میزان درانواع مختلف نان متفاوت است. بیشترین به ترتیب مربوط به نان لواش 21 درصدو نان تافتون 16 درصدو کمترین آن به ترتیب در نان روغنی صفر درصد و نانهای فانتزی 6 درصد میباشد. همچنین این مطالعه نشان داد در مجموع 7/65 درصد نانوایی‌ها از سطح بهداشتی ضعیف، 9/27 درصد دارای سطح بهداشتی متوسط و 4/6 درصد نانوایی‌ها از سطح بهداشتی خوبی برخوردار بودند. نتیجه گیری: با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق نانوایی های شهر بندرعباس در تهیه نان از جوش شیرین استفاده می نمایند و شرایط بهداشتی محل های تولید به خصوص از نظر بهداشت فردی نا مناسب بوده و نیازمند آموزش و نظارت بیشتر از طرف ادارات مسول می باشد.

Title

Hygiene status in urban bakeries of Bandar Abbas in 2012

Abstract

Introduction: Bread, the staple food for most people in the world, especially the Middle East, including Iran has particular importance from nutritional, health, and social points of view. It is critical to pay attention to the hygiene status of production and consumption of bread. This study was done to investigate the hygiene status and consumption of baking soda in the bakeries of Bandar Abbas, Iran, in 2012. Methods: This is a descriptive study conducted in Bandar Abbas, Iran. The study population consisted of all types of bakeries in the urban area. To check the status of health and personal hygiene of bakeries, the check list of Iranian Ministry of Health was used. PH in the samples was tested based on the method presented by Institute of Standards and Industrial Research of Iran (No. 37). The pH of each specimen was measured in triplicate separately, and the average value was recorded as the pH of bread produced in that bakery. Results: In terms of health status, 6.4 of bakeries were at good level, 27.9 at moderate and 65.7 at weak level. Totally, 14.2 of bakeries used baking soda in their bread production, mostly with Lavash (21) and Taftoon(16) breads. Conclusion: According to the results of this study, health status, particularly, personal hygiene, was not desirable. Moreover, baking soda consumption was also common in bakeries. Hence, control of health status and avoiding baking soda consumption in the bakeries are necessary.

Item Type: Article
Keywords: Health status, bakeries, soda, Bandar Abbas
Persian Keywords: جوش شیرین, بندرعباس , وضعیت بهداشتی نانوایی
Subjects: environmental health
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Journal of Preventive Medicine
Depositing User: مجله طب پیشگیری
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/740

Actions (login required)

View Item View Item