Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و میزان ترکیبات فلاونوئیدی و فنولی گیاهCitrullus colocynthis(L.) Schrad در استان خوزستان

(2016) بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و میزان ترکیبات فلاونوئیدی و فنولی گیاهCitrullus colocynthis(L.) Schrad در استان خوزستان. Hormozgan Medical Journal.

[img]
Preview
Text
hmj-v20n1p33-en.pdf

Download (1MB) | Preview

Persian Abstract

مقدمه: رادیکال های آزاد باعث ایجاد بیماری های زیادی در انسان می شوند. آنتی اکسیدان ها با خنثی سازی رادیکال های آزاد باعث کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی و سکته می شوند و از پیشرفت سرطان ها جلوگیری می کنند. هدف از این مطالعه، تعیین خواص آنتی اکسیدانی گیاه Citrullus colocynthis رشد یافته در استان خوزستان است که به طور سنتی برای درمان بیماری دیابت نوع دوم مورد استفاده قرارمی گیرد. روش کار: در این مطالعه برای ارزیابی خواص آنتی اکسیدانی از دو روش دی فنیل پیکریل هیدرازیل و بتا-کاروتن لینولئیک اسید استفاده شد. همچنین اندازه گیری ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب با استفاده از شاهدهای گالیک اسید و کوئرسیتین انجام شد. نویسنده مسئول: دکتر حمزه امیری گروه زیست شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه لرستان خرم آباد - ایران تلفن: 9166634064 98+ پست الکترونیکی: amirihlu@yahoo.com نتایج: در این مطالعه بیشترین ورکمترین مقدار فعالیت به دام اندازی رادیکال آزاد در روش DPPH به ترتیب در عصاره ساقه g/ml)μ12/4(IC50= و برگ (g/mlμ46/5 IC50=) مشاهده شد و بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی در روش بتا-کاروتن مربوط به عصاره برگ 78/79 درصد و کمترین 08/47 درصد در میوه مشاهده شد. همچنین بیشترین مقدار ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی به ترتیب مربوط به عصاره ساقه (ml/gμ 15/22) و میوه (g/mlμ 09/4) است. نتیجه گیری: عصاره های متانولی اندام های مختلف گیاه هندوانه ابوجهل در سطوح مختلف فعالیت آنتی اکسیدانی از خود نشان دادند. بنابراین می توانند به عنوان آنتی اکسیدان در صنایع غذایی و درمان مکمل بیماری ها مورد استفاده قرار گیرند

Title

Antioxidant properties and Flavonoids-Phenolic content of citrullus colocynthis (L.) schrad growing in Khuzestan, Iran

Abstract

Introduction: Free radicals cause several human diseases. Antioxidants decrease the risk of cardiovascular diseases and heart attack, and prevent the development of cancers through neutralization of free radicals. This study set out to determine the antioxidative properties of Citrullus colocynthis growing in Khuzestan. This plant is traditionally used for the treatment of type II diabetes. Methods: In this study, 2, 2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and beta-carotene linoleic acid assays were used for the evaluation of antioxidative properties. In addition, the measurement of flavonoids and phenolic compounds was done based on the Gallic acid and quercetin reagents. Correspondence: Hamzeh Amiri, PhD. Biology Department Faculty of Science, Lorestan University. Khorramabad, Iran Tel:+98 9166634064 Email: amirihlu@yahoo.com Results: In the DPPH assay, the maximum and minimum scavenging activity of free radicals were found in the extractions of stem (IC50=12.4μg/ml) and leaves (IC50=5.46 μg/ml), respectively. With respect to the beta-carotene linoleic assay, the maximum and minimum antioxidative activities were observed in the extractions of leaves (79.78) and fruits (47.08), respectively. Moreover, the maximum content of flavonoids and phenolic compound were 22.15μg/ml in stem, and 4.09μg/ml in fruit. Conclusion: The methanol extracts from different organs of citrullus colocynthis (C. colocynthis) showed antioxidative activities at different levels. Therefore, they can be used as antioxidants in food industries and adjuvant treatments.

Item Type: Article
Keywords: Citrullus Colocynthis, Antioxidative, Flavonoids
Persian Keywords: Citrullus Colocynthis, آنتی‌اکسیدان, فلاونوئیدی
Subjects: general
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Hormozgan Medical Journal
Depositing User: مهندس مهدی شریفی
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/516

Actions (login required)

View Item View Item