Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسي ميزان رضايت مندي دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي همدان از غذاهاي سرو شده در رستوران مركزي دانشگاه

(1392) بررسي ميزان رضايت مندي دانشجويان دانشگاه علوم پزشكي همدان از غذاهاي سرو شده در رستوران مركزي دانشگاه. فصلنامه افلاك.

[img] Text
view.html

Download (69kB)

Persian Abstract

مقدمه و هدف: دانشجويان به عنوان يكي از اركان اصلي دانشگاه كه پيكره اصلي سازمان ها و ارگان هاي مختلف جامعه را در آينده تشكيل مي دهند، محسوب مي شوند كه رضايت مندي آنان از وضعيت تغذيه موجود در دانشگاه مي تواند يكي از عوامل موثر جهت انگيزش، حفظ سلامت و ارتقاء كيفيت آموزش محسوب شود. لذا هدف از انجام اين مطالعه تعيين ميزان رضايت دانشجويان از غذاهاي رستوران مركزي دانشگاه علوم پزشكي همدان بود. مواد و روش ها: در اين مطالعه توصيفي-مقطعي، ميزان رضايتمندي 380 دانشجوي دانشگاه علوم پزشكي همدان از نظر ويژگي هاي كمي و كيفي غذاهاي سرو شده با استفاده از يك پرسش نامه محقق ساخته بررسي شد. سپس اطلاعات جمع آوري شده با استفاده از از آزمون كاي دو مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت. سطح معني داري آزمون ها 5 درصد درنظر گرفته شد. يافته ها: از نظر رضايت مندي دانشجويان از غذاهاي رستوران، غذاهاي چلو جوجه كباب چوبي و زرشك پلو با مرغ بيشترين رضايت و سيب پلو با گوشت و چلو خورشت كدو حلوايي كمترين رضايت را به خود اختصاص داده بودند. تفاوت معني داري بين رضايت مندي دانشجويان دختر از غذاي چلوكباب، چلوجوجه كباب، ماكاروني، چلوخورشت سبزي، چلوكباب نگين، چلوخورشت بادمجان و استانبولي با دانشجويان پسر مشاهده شد (05/0>P). نتيجه گيري: حذف يا اصلاح بعضي از غذاها، ايجاد تنوع غذايي بيشتر، توجه به عادات غذايي دانشجويان، مواردي هستند كه بايد در تهيه و بهبود اين برنامه غذايي مورد توجه قرار گيرند.

Title

Investigation Students, satisfaction rate on the supplied Food in the Central Restaurant of Hamadan University of Medical Sciences

Abstract

Background & Aim: Students are the main pillars of every university and will establish the main pillars of community and organizations in the future. Therefore, their satisfaction rate on the University Restaurant Food can be one of the factors to be considered in order to motivate and maintain health and enhance the quality of education. This study’s aim was to determine the students, satisfaction rate in Hamadan University of Medical Sciences Students‚ on the supplied Food University Central Restaurant Food. Materials and Methods: In this cross - sectional study, satisfaction of 380 students studying at Hamadan University of medical sciences was evaluated in view of quantitative and qualitative characteristics of food, using a researcher-made questionnaire. Then collected data were analyzed and evaluated. The collected data was evaluated and analyzed using Chi-square statistical test. Tests were considered significant level of 5%. Results: In terms of student satisfaction from restaurant food, Chicken with rice and Barberry Rice with Chicken had most satisfying rate and dishes with meat while steamed rice with meat and squash stew (Khoresh) with rice (polow) had the least satisfication rate. There was Significant differences between male with female students' satisfaction for Persian Rice and Kebab (Chelow Kabab Koobideh), Chicken with rice, pasta, vegetable stew (Khoresh) with rice (polow), eggplant stew (Khoresh) with rice (polow) and Istanbul Rice (Estanboli polo) foods (P<0.05). Conclusion: Deletion or modification of some of the served Foods, more food variety and attention to students eating habits are measures that should be considered in the development and improvement of the diet.

Item Type: Article
Keywords: Satisfaction, Food, Restaurant, Student, Hamedan
Persian Keywords: رضايت مندي، غذا، غذاخوري، دانشجو، همدان
Subjects: WA Public Health > WA 900-950 Statistics. Surveys
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Social Determinants in Health Promotion Research Center
Depositing User: مركز تحقيقات عوامل اجتماعی درارتقا سلامت خليج فارس
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/3888

Actions (login required)

View Item View Item