Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسی دیدگاه بیماران مراجعه کننده با دردهای اسکلتی- عضلانی و اثر انواع غذاها بر دردهایشان

(2008) بررسی دیدگاه بیماران مراجعه کننده با دردهای اسکلتی- عضلانی و اثر انواع غذاها بر دردهایشان. Hormozgan Medical Journal.

[img]
Preview
Text
hmj-v12n3p161-en.pdf

Download (162kB) | Preview

Persian Abstract

مقدمه: برخی از بیماران با دردهای مزمن مدعی هستند مصرف بعضی از غذاها، دردهای آنها را تحت تاثیر قرار می دهد و از طرفی اثرات ضد التهابی و ضددرد برخی از غذاها و به خصوص میوه ها به اثبات رسیده است. هدف این مطالعه، بررسی اثر مصرف انواع غذاها روی درد بوده است. روش کار: مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی و به صورت منطقی بوده و جامعه هدف بیماران مراجعه کننده با دردهای مزمن اسکلتی- عضلانی به کلینیک روماتولوژی شهرستان یزد بود. روش جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه و به صورت جداول دارای اطلاعات دموگرافیک بیماران و 97 ماده غذایی و تعیین نوع و میزان اثر آنها بود. روش نمونه گیری به صورت ساده با تکمیل پرسشنامه تا کامل شدن حجم نمونه (455 بیمار) ادامه یافت و تحلیل آماری داده ها توسط نرم افزار SPSS-13 انجام شد. نتایج: از 455 بیمار شرکت کننده، 228 نفر (50.10) اعتقاد داشتند که مصرف غذاها بر درد موثرند. سن بیماران با میانگین 44.95 سال از 14 تا 81 سال بود. 263 بیمار (57.8) درد مکانیکال، 164 (36) درد التهابی و 28 نفر (6.2) از دیگر انواع درد رنج می بردند. در گروه فرآورده های گوشتی بیشتر بیماران گوشت گاو (32.9 تشدید و 1.3 تسکین) و سوسیس و کالباس (10.1 تشدید و 0.9 تسکین) را سبب تشدید دردشان می دانستند. از میوه ها خیار سبز (31.6 تشدید و 4.4 تسکین)، هندوانه (30.3 تشدید و 6.6 تسکین) و برخی میوه های ترش مزه نیز سبب تشدید درد شده بودند. بیماران تمام مغزهای آجیل از جمله انواع بادام، گردو، فندق و پسته را بیشتر سبب تسکین درد می دانستند و در مورد گردو از همه بارزتر بود (37.7 تسکین و 0.4 تشدید). نتیجه گیری: به نظر می رسد امساک از برخی خوردنی ها و آشامیدنی ها می توانند در کنترل بهتر دردهای مزمن در بیماران انتخاب شده موثر باشند و معمولا این غذاها در فرهنگ سنتی ما به عنوان غذاهای سرد نامیده می شوند. دیدگاه های بیماران در خصوص اثر عوامل غیر دارویی بر درد، سرآغازی برای کار آزمایی های بالینی و کشف نادانسته های بیشتری در این زمینه می باشد.

Title

Patient’s believes on effects of food on musculoskeletal pains

Abstract

Introduction: Patients frequently complain of chronic pain, which was affected by some foods. Previous investigations showed beneficial effect of some kind of fruits and seeds on pain. The aim of present study is to determine believes of the patients with chronic pain that wether food affects their pain. Methods: This cross-sectional analysis performed on 455 patients with chronic musculoskeletal pain in Yazd rhomathology clinic / Iran. Patient’s points of view were assessed in terms of 97 variants of eating materials. The data were analyzed using statistical software SPSS-13. Results:Of 455 patients enrolled at the study, more than 50 believed that food affects some hew on pain perception. The age of patients ranged 14-81 years old (mean: 44.95, SD: 14.67). Of them, 77.1 were female and 22.9 male, which 57.8 of studied people complained of mechanical pain, 36 of inflammatory type, and 6.2 of other types of pains including non-specific ones. In meat groups, beef and sausage increased pain in majority of them (beef: 32.9 increase the pain & 1.3 decrease it), dairy products in most of the patients decreased pain (milk: 31.1 decrease the pain & 10.5 increase it) but Grains, cereals and rice increased the pain (rice: 26.3 increase the pain & 2.6 decrease it) but bread decreased their pain (10.1 decrease the pain & 1.8 increase it). Cucumber (31.6 increase the pain & 4.4 decrease it), water melon (30.3 increase the pain & 6.6 decrease it) and some of the sour fruits increased usually their pain. Lettuce (21.9 increase the pain & 11 decrease it), potato, tomato, beans and aubergine increased their pain severely, but okra (11.8 decrease the pain & 2.2 increase it), carrot, onion, garlic and celery decreased the pain. All nuts like almond, walnut, hazelnut and pistachio diminished their pain, which walnut was the most effective one (37.7 decrease the pain & 0.4 increase it). On the other hand, nuts especially walnut are believed to be pain-relieving. Conclusion: In conclusion food may have some impact on musculoskeletal pain as mentioned by our patients. It seems that abstinence of some drinks and foods can be helpful in better control of chronic pain in selected patients, that are named as cold (Sard) food in our traditional culture. More multi-population studies are suggested for more precise and comprehensive results.

Item Type: Article
Keywords: food ، musculoskeletal ، pain ، believes ، aggrevating ، alleviating
Persian Keywords: غذا، درد، اسکلتی عضلانی، عقاید، تسکین دهنده، تشدید کننده
Subjects: general
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Hormozgan Medical Journal
Depositing User: هدی فهیم پور
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/353

Actions (login required)

View Item View Item