Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

اثر سیرخام بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در افراد با چربی و قند خون بالا

(2007) اثر سیرخام بر فاکتورهای بیوشیمیایی خون در افراد با چربی و قند خون بالا. Hormozgan Medical Journal.

[img]
Preview
Text
hmj-v11n2p127-en.pdf

Download (196kB) | Preview

Persian Abstract

مقدمه: دو عامل خطر مهم بیماری اترواسکلروز، دیابت شیرین و افزایش چربی های خون می باشد. سیر از زمان های قدیم مورد استفاده بوده و مطالعات مختلفی در مورد اثرات سیر بر کاهش قند و چربی خون صورت گرفته که بعضی از آنها این موضوع را اثبات و برخی رد کرده اند. هدف از تحقیق حاضر مطالعه اثر مصرف سیر خام (Allium sativum) بر روی تعدادی از فاکتورهای بیوشیمیایی خون در افراد با قند و چربی بالا می باشد. روش کار: این مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 25 نفر افراد واجد شرایط و با میزان قند خون بالای 126 میلی گرم در دسی لیتر و کلسترول تام خون بیش از 245 میلی گرم در دسی لیتر انجام گرفت. هر داوطلب 5 گرم سیرخام را دو بار در روز به مدت 42 روز مصرف کرد و سپس 42 روز اصلا سیر مصرف نکرد. سه مرحله خونگیری بصورت ناشتا جهت اندازه گیری فاکتورهای بیوشیمیایی انجام شد. نتایج با استفاده از آزمون ANOVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد. نتایج: میزان متوسط قندخون ناشتا (P<0.01) و کلسترول تام (P<0.001) پس از 42 روز مصرف سیر خام به صورت معنی داری کاهش یافت. اما بعد از قطع مصرف سیر مجددا افزایش پیدا کرد. HDL-C به صورت معنی درای افزایش و HbA1C کاهش یافت (P<0.05). مصرف سیر خام بر اوره کراتینین اسید اوریک تست های عملکرد کبدی کلسترول با دانسیته پایین تاثیر معنی داری نشان نداد. نتیجه گیری: با توجه به نتایج تحقیق اخیر، می توان به این نتیجه رسید که مصرف سیر می تواند کلسترول تام خون، FBS و HbA1C را کاهش و HDL-C را افزایش دهد. بنابراین سیر می تواند در موارد خفیف دیابت شیرین و هیپرلپیدمی به خصوص در کسانی که نتوانند داروهای شیمیایی را تحمل کنند، مفید باشد.

Title

Effect of raw garlic on blood biochemical factors in hyperlipidemic and

Abstract

Introduction: Nowadays, the patterns of diseases have been changed from acute and infectious diseases to chronic and noninfectious. Atherosclerosis is one of the main factors of morbidity and mortality in developed countries. Diabetes mellitus (DM) and hyperlipidemia are two of the main risk factors of atherosclerosis. For the treatment of these two disorders various herbal and synthetic drugs have been used. The aim of the present work was to study the effect of garlic (Allium staivam) on blood biochemical factors in hyperglycemic and hyperlipidemic individuals. Methods: This clinical trial was carried out in 25 volunteer individuals with fasting blood glucose (FBS) higher than 126 dl/mg and blood cholesterol higher than 245 mg/dl. Fasting blood samples were collected for biochemical tests. The volunteers consumed 5g raw garlic twice a day for 42 days. Second fasting blood samples were collected and the individuals were told to not use any garlic for next 42 days. After 42 days of stopping garlic consumption the third fasting blood samples were collected and the biochemical factors was measured in a specialized pathobiology laboratory. Results: The mean of FBS (P<0.01) and cholesterol (P<0.001) were reduced, respectively after 42 days of garlic consumption but after cessation of garlic consumption increased again. The mean of HDL-C was increased significantly (P<0.05) and HbA1C was reduced significantly (P<0.05). Urea, Creatinin, Uric Acid, liver function test, LDL-c, did not change during the study. Conclusion: Regarding to the results of this study, garlic consumption can decrease total cholesterol, FBS and hbA1C and increase HDL-C. Therefore, garlic can be used in mild hyperlipidemia and diabetes mellitus, especially in individuals who can not tolerate chemical drugs.

Item Type: Article
Keywords: Hyperlipidemia ، Hyperglycemia ، Garlic
Persian Keywords: هیپرلپیدمی ، افزایش قندخون ، سیر
Subjects: endocrine
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Hormozgan Medical Journal
Depositing User: هدی فهیم پور
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/326

Actions (login required)

View Item View Item