Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

Research project #3159

(2016) تعیین تاثير اسانسهاي گياهي در کنترل پوسيدگي ميوه انبه ناشی از قارچ آسپرژيلوس نايگر(Aspergillus niger). completed.

[img] Text
final.docx
Restricted to Registered users only

Download (91kB)

Persian Abstract

میوه ها و سبزی ها نقش مهمی در رژیم غذایی سالم دارند. ميوه‌ها و سبزي‌ها به علت داشتن ويتامين‌ها، مواد معدني، آنتي اكسيدان‌ها و فيبر نقش مهمي در پيشگيري و درمان انواع سرطان‌ها، بيماري‌هاي قلبي- عروقي، سكته مغزي، پوكي استخوان، ديابت و چاقي دارند. از سویی ضایعات محصولات کشاورزی خسارت بزرگی برای منابع غذایی در جهان به شمار می‌آید. متأسـفانه هـر سـال بخـش زیادي از میوه‌هـا و سـبزي‌هـاي تولیـد شـده بـه شـکل ضـایعات از بـین مـی‌رونـد کـه ایـن امـر باعـث کـاهش دسترسی اقشار مختلف به مواد غذایی به ویژه میـوه‌هـا و افزایش هزینه‌هاي تولید می‌گـردد. در کشورهایی که دانش و امکانات کافی برای برداشت، حمل و نقل و نگهداری محصولات کشاورزی وجود ندارد، حجم ضایعات میوه و سبزی‌های تازه زیادتر است. انبه با نام علمی Mangifera indica)) از خانواده آناکاردیاسه است و یک میوه گرمسیری فرازگرا می‌باشدکه از نظر ارزش غذایی و کیفیت پس از آناناس دومین میوه مهم جهان شناخته می‌شود و بطور فزاینده ای در کشورهای توسعه یافته در حال مصرف است (Diedhiou et al 2007) . کشت و پرورش آن در ایران محدود به استان های هرمزگان و سیستان و بلوچستان می باشد. در استان هرمزگان، انبه از نظر سطح زيركشت مقام سوم در بين محصولات باغباني را به خود اختصاص داده است . سطح زيركشت انبه در اين استان 1900 هکتار و توليد ميوه آن معادل 13 310تن مي‌باشد كه ارزش اقتصادي آن ساليانه 5/2 ميليارد تومان تخمين زده شده است. (عباس1380 ). به دليل فرازگرا بودن، فرآيند رسيدن ميوه انبه به سرعت انجام مي‌گيرد، به همين دليل انبه يك ميوه گرمسيري بسيار فساد پذير مي‌باشد و در صورت نگهداري در دماي 15-10 درجه‌‌ سانتيگراد دارای طول عمر بسیار محدود مي‌باشد (Yahia, 1998). پوسیدگی‌های پس از برداشت میوه ها و سبزی‌ها در اثر آلودگی های میکروبی و قارچی هر ساله خسارات فراوانی را به تولیدکنندگان وارد می کند. بیماریهای پس از برداشت محصول، بیماری‌هایی هستند که در طی دوره‌های برداشت‌، درجه بندی‌، بسته بندی، انبارداری و حمل و نقل محصول به بازار به وجود می‌آیند و این بیماریها حتی در دمای معمولی اتاق و یا دمای سرد یخچال تا زمان مصرف محصول به گسترش خود ادامه می‌دهند. در میان قارچها، جنس های Botrytis، Aspergillus ، Rhizopus وPenicillium اغلب بیماریهای پس از برداشت را ایجاد میکنند.‌ قارچهایی که بعد از برداشت به میوه ها خسارت میزنند حتّی در مناطقی که انبارهای پیشرفته با تکنولوژی بالا دارند ، خسارت زا هستند (صفری وهمکاران 1393). قارچهاي بيماريزا به تنهايي نزديك به 20 درصد كاهش در بازده بيشتر محصولات كشاورزي را سبب ميشوند. تاکنون روشهاي قبل و بعد از برداشت متعددي براي كنترل پوسيدگيهاي قارچي استفاده شده است (Tzortzakis, N. G. 2007). ضایعات پس از برداشت میوه انبه تازه 25-40 درصد در هند و69 درصد در پاکستان گزارش شده است. پوسیدگی میکروبی 9/26-17 درصد از کل تلفات پس از برداشت درکشورهای آسیایی ذکر شده است (Prabakar et al, 2005). استفاده از قارچ کش‌ها روش عمده در کنترل پوسیدگی پس از برداشت میوه هاست. استفاده از مواد شيميايي به عنوان ابتدايي ترين روش كنترل بيماريهاي پس از برداشت، به علت سرطان زائي، دوره تجزيه طولاني، آلودگي محيط زيست و ساير اثرات سوء آنها روي مواد غذايي )نظير سميت و ايجاد رايحه بد( و سلامتي انسان ها و در برخی موارد هزینه های بسیار بالا( Tripathi and Dubay, 2004)) بطور فزاینده ای درحال محدود شدن است و دانشمندان در سرتاسر جهان در جستجوی روش جدید برای افزایش پس از برداشت میوه ازطریق روش های غیرشیمیایی هستند. جايگزيني قارچ كشهاي صنعتي به وسيله تركيبات طبيعي به ويژه با منشأ گياهي كه سمي نيستند، توجه زيادي را به خود معطوف كرده است.

Title

Determination effect of essential oils in control of mango fruit decay caused by fungus Aspergillus niger

Item Type: Research project
Subjects: food
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Food Health Research Center
Depositing User: مركز تحقيقات سلامت مواد غذایی
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/3159

Actions (login required)

View Item View Item