Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

Thesis #2367

[error in script] (2016) بررسی مهار آنزیم ‮‭a‬ - گلوکوزیداز و فعالیت آنتی اکسیدانی در عصاره اتانولی و فراکشن های آویشن شیرازی، مور تلخ و گل خارو. پایان نامه مقطع Masters.

[img] Image
1439.JPG
Restricted to Repository staff only

Download (136kB)

Abstract

مقدمه: در طب سنتی ایران گیاهان خانواده ی نعناعیان از جمله مور تلخ، آویشن شیرازی و گل خارو و اثرات زیادی بر درمان دیابت نوع دو دارند اما مکانیسم درمانی این گیاهان هنوز به درستی مشخص نیست با توجه به این که پاتوژنز دیابت نوع ‮‭2‬ با افزایش قند خون و استرس اکسیداتیو در ارتباط است، در این پژوهش قدرت عصاره الکی و فراکشن های این سه گیاه را در مهار آنزیم ‮‭a‬ - گلوکوزیداز که آنزیم هدف برای درمان بیماران دیابتی نوع دو می باشد و همچنین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی آنها را مورد بررسی گرفت. مواد و روش ها: این مطالعه از نوع تجربی (آزمایشگاهی) بود. عصاره اتانولی سه گیاه مور تلخ، آویشن شیرازی و گلدر با روش پرکولاسیون و فراکشن های مختلف آن ها، با روش استخراج مایع - مایع با استفاده از حلال های پترولیوم اتر، کلروفرم، اتیل استات، ان بونانول تهیه گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های اتانولی و فراکشن های مختلف آنها با استفاده از روش های پاکسازی رادیکال آزاد ‮‭ABTS‬ و بررسی ظرفیت آنتی اکسیدان کل با روش ‮‭TAC‬ و ‮‭FRAP‬ انجام شد. نتایج بدست آمده با اسید آسکوربیک و کوئرستین به عنوان استاندار مقایسه شد. فعالیت آنزیم ‮‭a‬ - گلوکوزیداز در حضور عصاره اتانولی و فراکشن های مختلف با روش رنگ سنجی بررسی شد و از آکاربوز به عنوان استاندار استفاده شد. از نمودار لینوربرک برای پی بردن به الگوی مهار آنزیم توسط نمونه ها استفاده شد. نتایج: نتایج نشان داد که فراکشن اتیل استانی آویشن شیرازی دارای بیشترین میزان مهار ‮‭a‬ - گلوکوزیداز ‮‭IC50=0/35-+0/25mg/ml(‬) نسبت به سایر نمونه ها بود و به طور معنی داری از آکاربوز که به عنوان استاندارد استفاده شده بود ‮‭IC50=7-+0/19mg/ml(‬)، از قدرت مهاری بیشتری برخودار بود. با توجه به تغییراتی که نمونه ها در پارامترهای سنتیکی آنزیم ‮‭Vmax(‬ و‮‭Km‬) ایجاد کرده اند، به نظر می رسد مهار آنزیمی از نوع مختلط غیر رقابتی - نارقابتی باشد. عصاره های و فراکشن ها فعالیت های قابل توجه ای در همه ی آزمایش‌های ضد اکسیدانی نسبت به ضد اکسیدان مرجع یعنی اسید اسکوربیک و کوئرستین، به صورت وابسته به دوز نشان دادند. در روش فرپ، فراکشن اتیل استانی مور تلخ ‮‭462/61-+12/5ugQUE/mg(‬) و فراکشن پترولیوم اتری گلدر ‮‭24/61-+1/52ugQUE/mg(‬) به ترتیب دارای بیشترین و کمترین پتانسیل ضداکسیدانی بودند. در ظرفیت تام ضد اکسیدانی، عصاره اتانولی مور تلخ ‮‭0/82-+0/009mg of ASA/mg(‬) در مقایسه با سایر نمونه ها دارای بیشترین میزان ظرفیت انتی اکسیدانی بود. فراکشن های آن بوتانولی و اتیل استانی مور تلخ و و عصاره اتانولی آویشن شیرازی هیچ گونه فعالیت آنتی اکسیدانی از خود نشان ندادند و تفاوت معنی داری بین قدرت احیائی این سه فراکشن وجود نداشت ‮‭.)P<-1011(‬ در روش ‮‭ABTS‬ فرکشن اتیل استانی ‮‭IC50=0/11-+0/001mg/ml(‬) و عصاره اتانولی گلدر ‮‭IC50=11/22-+0/363mg/ml(‬) به ترتیب فعال ترین و غیر فعال ترین نمونه ها بودند. بحث و نتیجه گیری: نتایج به دست آمده نشان می دهد که عصاره و فراکشن های مختلف این گیاهان دارای خواص آنتی اکسیدانی و آنتی دیابتی می باشند و احتمال دارد بتوان از آنها به عنوان آنتی اکسیدان های طبیعی و مهار کننده های ‮‭a‬ - گلوکوزیداز در درمان دیابت نوع دو استفاده نمود.

Item Type: Thesis (Masters)
Thesis Type: Masters
Keywords: واژه های کلیدی: آنتی اکسیدان، آنتی دیابت، آویشن شیرازی، فرکشن ها، گلدر، مور تلخ و مهار ‮‭a‬ - گلوکوزیداز.
Supervisor:
Supervisor NameEmail
معین, سهیلاUNSPECIFIED
Subjects: biochemistry
Depositing User: کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/2367

Actions (login required)

View Item View Item