Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

Research project #2300

(2016) ارزیابی ارزش غذایی، باقی مانده سموم و فلزات سنگین در انواع مختلف میوه انبه. completed.

[img] Text
mango-final.doc
Restricted to Registered users only

Download (323kB)

Persian Abstract

میوه ها و سبزی ها نقش مهمی در رژیم غذایی سالم دارند. ميوه‌ها و سبزي‌ها به علت داشتن ويتامين‌ها، مواد معدني، آنتي اكسيدان‌ها و فيبر نقش مهمي در پيشگيري و درمان انواع سرطان‌ها، بيماري‌هاي قلبي- عروقي، سكته مغزي، پوكي استخوان، ديابت و چاقي دارند( بی نام، 1391 ). از طرفی افزایش جمعیت و به دنبال ان افزایش مصرف مواد غذایی، بویژه محصولات کشاورزی، کشاورزان را بر آن داشته است که برای افزایش تولیدات خود و مبارزه با آفات گیاهی از انواع سموم شیمیایی و آفت کشها استفاده کنند. استفاده بیش از حد از آفت کشها، سمپاشی های مکرر، عدم توجه به دوره کارنس سموم، برداشت زود هنگام محصولات سمپاشی شده و ارائه آن به بازار و مصرف این محصولات در مدت زمان کوتاهی پس از سمپاشی، منجر به افزایش باقیمانده سـموم در مـواد غـذایی مـورد مـصرف انـسان بـه خـصوص سبزیجات تازه و میـوه می گردد که این امر علاوه برتاثیرات زیست محیطی به عنوان عامل خطر جدی برای سلامت مصرف کننـدگان نیز مطرح میباشد(Ahn et al,2012). همچنین فلزات سنگین نظیر سرب، کادمیوم، جیوه، نیکل و روی از جمله دیگر آلاینده‏های زیست محیطی هستند که مواجهه انسان با آنها می‏تواند مسمومیت‏های مزمن و خطرناکی را ایجاد کند. به سخن دیگر مصرف میوه و سبزی که باید تضمین سلامت انسان باشد، درصورت آلوده بودن به سموم و کودهای شیمیایی به ‌صورت غیراستاندارد و غیرمجاز، باعث تهدید سلامت شده و انسان را به مرگ زودرس نزدیک می‌کند. گزارشات مختلف نشان میدهند که میزان باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی بیش از حد مجاز است و حدود یک سوم عامل سرطان ها مربوط به باقیمانده سموم و کودهای شیمیایی در محصولات کشاورزی است(Hotchkiss, 1992 و Helferich and Winter 2001). باقيمانده تركيبات شيميايي موجود در مواد غذايي، طيف وسيعي را در بر مي‌گيرند كه عبارتند از: سموم طبيعي، مواد شيميايي مورد استفاده در كشاورزي، آلاينده هاي صنعتي - زيستي و مواد شيميايي حاصل از فراوري مواد غذايي و بسته بندي . بيش از 80 درصد باقيمانده آفت‌كشها در انسان و بويژه در كودكان، مخاطرات جدي در بر دارد. همچنين تقريبا 20 درصد از سموم دفع آفات نباتي ممكن است ايجاد سرطان كنند( Ahn et al, 2012; FAO, 2010).كنترل باقيمانده سموم در مواد غذايي به دلايل پيامدهاي بهداشتي و اقتصادي ضرورت دارد، به همين دليل، برنامه‌هاي پايش وجود باقيمانده سموم در مواد غذايي در راستاي اطمينان از حداكثر مجاز باقيمانده سموم و ميزان دريافت از طريق رژيم غذايي در بسياري از كشورها به طور مستمر انجام میشود (بی نام 1391). حدود 80 درصد از نيتراتي كه وارد بدن مي‌شود از طريق سبزيها و ميوه‌ها است. غلظت نيترات در میوه‌ها بستگي به فصل، شدت نور، دما، شرايط رشد، مقدار كود‌دهي و شرايط انبارداري دارد. حضور نيترات و نيتريت در غذا با افزايش خطر سرطانهاي معده و روده در افراد بزرگسال و بيماري متهموگلوبينمي در افراد خردسال همراه است.

Title

Evaluation of nutritional value, pesticide residues,heavy metal in different variety of mango fruit

Item Type: Research project
Subjects: food chemistry
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Food Health Research Center
Depositing User: مركز تحقيقات سلامت مواد غذایی
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/2300

Actions (login required)

View Item View Item