Repository of Research and Investigative Information

Repository of Research and Investigative Information

Hormozgan University of Medical Sciences

بررسی میزان سرب، کادمیوم، نیکل و روی در ماهی‌های کنسرو شده جنوب ایران

(2013) بررسی میزان سرب، کادمیوم، نیکل و روی در ماهی‌های کنسرو شده جنوب ایران. Hormozgan Medical Journal.

[img]
Preview
Text
hmj-v16n6p445-en.pdf

Download (199kB) | Preview

Official URL: http://hmj.hums.ac.ir/article-1-840-en.html

Persian Abstract

مقدمه: فلزات سنگین به عنوان آلاینده محیط، یک خطر بالقوه برای موجودات زنده محسوب می‌شوند. این فلزات موجب وقفه در فعالیت آنزیم‌ها و اختلال در سنتز ترکیبات ضروری بدن شده، در مقابل تجزیه مقاوم بوده و می‌توانند در بدن موجودات آبزیان مانند ماهی‌ها تجمع یابند. هدف از انجام این مطالعه تعیین میزان سرب، کادمیوم، نیکل و روی در ماهی‌های کنسرو شده جنوب ایران می‌باشد. روش کار: این پژوهش از نوع توصیفی و تحلیلی است. از تعداد شانزده نوع تن ماهی کنسرو شده در جنوب کشور با روش نمونه‌‌گیری تصادفی از هر نوع کنسرو با تاریخ انقضاء یکسال پس از تولید، سه قوطی از مراکز استانهای جنوبی کشور (بندرعباس، اهواز و بوشهر) خریداری گردید. بازه زمانی 2 ماه از 28 فروردین لغایت 30 خرداد سال 1389 برای نمونه‌برداری و آزمایش انتخاب گردید. از هر نوع کنسرو سه قوطی تهیه گردید و یک نمونه از هر قوطی کنسرو برداشت شد. جمعاً 192 نمونه آزمایش انجام گردید. نمونه‌ها پس از آماده‌سازی و هضم میزان فلزات سنگین سرب، کادمیوم، نیکل و روی به وسیله دستگاه جذب اتمی شعله‌ای تعیین مقدار شد. نتایج حاصل از آنالیز نمونه‌ها با استفاده از آزمونهای توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (ANOVA) با استفاده از نرم‌افزار SPSS 11.5 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج: میانگین غلظت سرب، کادمیوم، نیکل و روی در نمونه‌های تن ماهی کنسرو شده جنوب ایران به ترتیب 11/±2115/0، 019/0±3519/0، 24/0±4098/0، 36/0±77/0میکروگرم بر گرم بود. نتیجه‌گیری: بر اساس نتایج این مطالعه میانگین غلظت فلزات سنگین مذکور از حد مجاز اعلام شده توسط FAOو WHO کمتر بود و ارتباط معنی‌داری بین میزان فلزات سنگین در تن ماهی جنوب با استانداردهای US-EPA مشاهده نگردید. با توجه به اهمیت فلزات سنگین در مواد غذایی و تأثیر آن بر سلامتی انسان پایش مکرر این فلزات در نمونه‌های مواد غذایی ضرورت دارد.

Title

Determination of Pb, Cd, Ni, Zn concentration in canned fish in south of Iran

Abstract

Introduction: Heavy metals as environment pollutant are potentially dangerous for living organisms. These metals cause interruption of enzyme activity and impaired synthesis of compounds that are essential for body, and can accumulate in aquatic bodies. The aim of this study was to determine lead, cadmium, nickel and zinc in canned fish in south of Iran. Methods: In this descriptive and analytical study, sixteen different brands of canned tuna were collected during a two months period from April to May 2010 in south of Iran. Three cans from each brand were purchased and one sample was taken from each brand. Totally, 192 experiments were performs on samples. Sample preparation and the digestion rate of heavy metals including lead, cadmium, nickel and zinc was determined by flame atomic absorption value. Results were analyzed using descriptive statistics by SPSS Software. Results: Concentrations of lead, cadmium, nickel and zinc in collected canned tuna, were 0.2115±0.11, 0.3514±0.014, 0.4098±0.24 and 0.77±00.36µg/g, respectively. Conclusion: Our results showed, that the average concentration of heavy metals was lower than those declared by FAO and WHO. Given the importance of heavy metals on human health, periodic monitoring of these metals is necessary

Item Type: Article
Keywords: Lead – Cadmium – Nickel – Zinc
Persian Keywords: سرب – کادمیوم – نیکل – روی
Subjects: environmental health
Divisions: Research Vice-Chancellor Department > Hormozgan Medical Journal
Depositing User: Hormozgan Medical Journal
URI: http://eprints.hums.ac.ir/id/eprint/1235

Actions (login required)

View Item View Item